Dette ser næringslivslederne etter når de ansetter
Hvordan skiller du deg ut i mengden av dyktige jobbsøkere og hva ser arbeidsgiverne etter når de rekrutterer? I denne artikkelen deler erfarne toppledere i Södeberg & Partners, BDO, Nordea og Econa sine karriereråd og tips til økonomer på jobbjakt.
– Stå-på-vilje, engasjement og lysten til å lykkes er avgjørende. Vi ønsker å rekruttere de som kan utfordre det etablerte, og på den måten bidra til at vi utvikler oss, sier administrerende direktør i Söderberg & Partners, Jan Kjetil Hvamstad.
Ta initiativ og etterspør ansvar
Hvamstad får støtte fra administrerende direktør i BDO, Martin Aasen.
– Du må tørre å utfordre og være forberedt på å bli utfordret selv. Etterspør tidlig ansvar, da åpnes flere dører og du får mulighet til å komme tettere på prosesser. Mange ønsker seg en lederstilling fort, eller å jobbe «strategisk», men tenk at man også trenger erfaring fra bunnen. En god innstilling er at «ingen oppgave er for stor eller for liten». Vi ser etter de som tar initiativ, er nysgjerrige og ønsker å bruke teknologi for å komme frem til de beste løsningene, sier Martin Aasen.
I Norge ansetter BDO rundt 200 nyutdannede i året, og Aasen sier det var over 1.000 søkere til de 200 jobbene i 2023.
Variert erfaring er et konkurransefortrinn
Anders Granstad er Deputy Head i Nordea Personmarked. Han mener det er en stor fordel å kunne vise til erfaring utover studiene.
Få hjelp til jobbjakten
Vi gir deg all informasjonen du trenger når du skal søke ny jobb!
– Det må ikke bli for A4. Studenter som kommer med en litt annen type bagasje, bakgrunn og erfaring er interessante. Vi ser etter de som kan utfordre, skape dynamikk og som har vist engasjement utover lesesalen. Du må også forstå tall, og det er en stor fordel å presentere og formidle godt, sier Granstad.
I tillegg har han følgende karriereråd til studenter som vil lykkes i arbeidslivet:
– Si ja når det kommer muligheter! Fremoverlente folk lykkes, og det vil være tilbud som dukker opp. Ofte passer det ikke og tiden er aldri optimal, men tørr å hiv deg rundt og si ja. Våg og tro på at du er god nok og gå for det, sier Nordea-toppen.
NM i økonomi - en arena for å vise seg frem
Økonomisjef i Econa, Divya Bhatnagar, er juryleder for NM i økonomi som arrangeres årlig av Econa. Jurylederen tror NM-erfaringen kommer godt med i fremtidige rekrutteringsprosesser.
– Evnen til å bruke fagkunnskapen i praksis, vise analytiske ferdigheter og prestere under press er det alltid bra å ha trent på. De fleste eksamener er skriftlige, så det er nyttig å få testet presentasjonsteknikken før man plutselig står i en rekrutteringsprosess og drømmejobben står på spill, sier Bhatnagar.
God caseløsning trumfer alt
De tre attraktive arbeidsgiverne benytter alle caseoppgaver for å teste kandidatenes ferdigheter til å analysere, løse og presentere.
– Vi er alltid på jakt etter gode problemløsere og caseløsning trumfer alt. I ansettelsesprosesser erfarer vi at caseløsning viser om jobbsøkerne faktisk kan anvende kunnskapen, ikke bare har pugget, sier Anders Granstad i Nordea.
Også topplederne i BDO og Södeberg & Partners ser nytten i studentenes svar på caseoppgavene.
– Studenter ser nye løsninger på problemstillinger når de jobber med business-case. Dette benytter vi gjerne som inspirasjon i utfordringer vi står overfor, sier Martin Aasen i BDO.
– Vi bruker tidsaktuelle business-case som gir verdifull innsikt og som kan være relevante bidrag videre når vi skal ta beslutninger. Det får vi mye ut av, avslutter Jan Kjetil Hvamstad i Södeberg & Partners.